blog

Je bent wat je eet

Recent een artikel gelezen waarin stond dat 90% van de hartaanvallen life-style gerelateerd waren. We bewegen veel te weinig en we eten veel en te vet. Ons lijf is evolutionair nog gewend om te leven op het eten van duizenden jaren geleden, meer rauw, vruchten en bonen en niet op al dat bewerkte eten van de supermarkt. Gelukkig kan een mens toch heerlijke gezonde maaltijden klaar maken.

(h)eerlijk eten

(h)eerlijk eten

Een lammetje in Juli

Eén van onze twee volwassen Groot Drents Heideschapen is drie dagen geleden bevallen van een lammetje. Vorig jaar augustus hebben we 6 schapen gekocht. Willem en vijf ooien. Daar hebben we heel wat mee te stellen gehad want Willem wilde bij z’n vrouwen blijven en wij wilden niet te vroeg lammetjes. Willem won. Gevolg was dat op kerstavond 2015 ons eerst lammetje is geboren en in de loop van de 2 weken daarna de andere vijf. Helaas was onze kleine hectare gras niet voldoende om zoveel monden te voeden en hebben we koning Willem en drie ooien verkocht. Vlak voor zijn aftocht zagen we al wel dat Willen erg snuffelig en springerig werd. Zie hier het resultaat. Nu kunnen Drenten best twee keer per jaar bevallen en is er gras in overvloed. Het is leuk om het sociale gedrag te zien van de kudde. De al een half jaar oude lammeren worden langzaam hun jonge halfbroer toegelaten nadat moeder de eerste dagen zich afzonderde van de kudde.  Zo wisten we ook dat ze waarschijnlijk bevallen was. “mis je een ooi, dan vindt je een lam”.

Op de foto moeder en zoon op de zandheuvel en op de tweede koning Willem die na zijn ontsnapping en lange achtervolging door een vriendelijke boer werd teruggebracht naar zijn ooien.

samen luieren in het zand

een zomer lam

 

kerkuilen en jonge zwaluwen

Een van onze vier Ze zijn deze week geringd. Het kerkuilen ouderpaar woonde al jaren op de hoeve maar dit jaar hebben ze voor het eerst jongen. Er zijn in Nederland maar 3700 broedparen dus bijzonder dat we ze hier hebben.

De jongste “pul”. Kerkuilen leggen om de dag een ei maar beginnen al na het eerste ei te broeden. Vandaar dat er een groot verschil zit tussen de jongen. Na het ringen worden de flerken gemeten en worden ze gewogen. Ze houden zich hierbij helemaal stil en doen net of ze dood zijn.

Onder het zelfde dak hebben de zwaluwen gebroed. Dit jaar voor het eerst nadat wij de hoeve betrokken. De jongen zijn net uitgevlogen en hier wordt de minst piepende door een ouder gevoed.

zwaluwjong van 2016

kerkuilen spotten kan hier ook

De kleinste van het stel

zwaluwen broeden ook op Hoeve Wetermans

wie krijgt de buit?