Stilte retraite, meditatie weekend

, 21-23 juni, ( nog 5 plekken ), 3-5 jan 2025)

Op de weg van het leven zijn er soms momenten waarbij het goed is om stil te staan en de tijd te nemen om te ontdekken wat je ten diepste zelf wilt.

  • Doe ik de dingen nog die bij me passen, hoe krijg ik helder wat ik echt wil?
  • Waaraan verlies ik steeds de energie?
  • Wat wil ik met mijn leven, met mijn werk?
  • Kinderen het huis uit, wat nu?
  • Mijn leven heeft een andere wending gekregen, wat nu?

Tijdens deze stilte retraite neem je deze tijd. Een retraite betekent letterlijk je terugtrekken, afstand nemen tot de dagelijkse gang van zaken, Geen telefoon, geen internet, krant of nieuws. Stilstaan, kijken, luisteren en ervaren wat er nu is, Jezelf weer eens ontmoeten. In de stilte kun je luisteren naar je diepste angsten, verdriet, verlangens en behoeften. Soms is luisteren naar datgene dat diep in ons gehoord wil worden en aandacht wil ongemakkelijk maar altijd verhelderend. Zie het als een “vakantie” reis voor de ziel, een reis naar binnen. We doen het voor ons zelf maar in de vertrouwdheid van de groep.

Het Hanzebos

Op de hoeve zijn vele plekjes, binnen en buiten waar je je kunt terugtrekken, de moestuin, onder de bomen, naast de wei van de schapen, op de schommel, in de boomgaard, de meditatieruimte, op het kraaiennest, in de ‘receptie’ of de zithoeken of je eigen kamer. Je kunt vanuit de hoeve het Hanzebos in om een stukje te lopen zonder veel mensen tegen te komen. Stilte en ruimte is hier in overvloed.

Programma: 

Vanaf de kennismaking verloopt het hele weekend in stilte.

Vrijdag: 17.00 aankomst, welkom en een lekkere maaltijd. We maken met elkaar kennis en vinden ons eigen weekend thema waarna er een meditatie volgt, waarbij “wijze woorden” ons helpen “ons zelf” te vinden. We zoeken in stilte onze kamer op.

Zaterdag: Na het ontbijt mediteren we 1,5 uur in drie blokken, o.a. is er een geleide- en een loopmeditatie. Koffie/thee en lunch gebruiken we in stilte. Na de lunch volgt er een mooie wandeling in stilte. ‘S middags is er weer een meditatie. Na elke maaltijd lezen we een inspirerende tekst om te herkauwen. Als het diner achter de rug is sluiten we de zaterdag af met een avondmeditatie.

Uitkijk over het land achter de hoeve

Zondag: Voor het ontbijt wandelen we ruim een uur in stilte om de zon te zien opgaan en de mooie omgeving in ons op te nemen.  De ochtend meditatie zal in het teken staan van dankbaarheid en daarna genieten we van koffie en thee. Na de lunch maken we een “herinnering” om gekregen inzichten vast te houden en vertrekken naar huis.

Praktisch:

Ieder krijgt een eigen kamer. De mindervalide kamer beneden is voor de mensen die slecht ter been zijn. In de hoeve heeft elke kamer eigen sanitair. In de twee appartementjes deel je met maximaal drie mensen het sanitair. We eten op vrijdag en zaterdag een lekkere vegetarische maaltijd bereid door onze kok. Als je uit medisch oogpunt een dieet volgt dan horen we dat graag op tijd. Bij de lunch eten we vaak een heerlijke salade of een warme soep. Wie met de trein komt kan opgehaald worden van station Olst. Parkeerruimte is er voldoende en in overleg kan de elektrische auto worden opgeladen.

De kosten:

Het weekend inclusief verblijf, alle maaltijden ‘vegetarisch en zo mogelijk biologisch’ en koffie en thee is €300, op basis van een éénpersoons kamer.  Daar komen nog de toeristen belasting van 1,50/nacht bij. Wanneer je eerste termijn is betaald is de datum gereserveerd. Bij annulering hanteren we de ANVR richtlijnen.

Inschrijfformulier Stilte retraite hoeve Wetermans

Reacties van deelnemers:

Dank je wel, Gerrit en Esther. Wat een geweldige, oorverdovende stilte hebben jullie voor ons gecreëerd. Prima concept; herhaling vatbaar. René

Bedankt voor het mooie geschenk dat ik van jullie heb mogen ontvangen door tijdens het weekend heerlijk stil te mogen worden. Ik kom graag nog terug. Riene.

Ik kwam hier met een te vol hoofd en nu is het leeg. Henriette

Een heerlijke plek om tot rust te komen. Henk

De verhalen, de meditaties, het huis, het eten, de kunst. Sommige ervaringen zijn groter dan het moment, dit weekend creëert een echo. Alard

Mooie inspirerende mozaïeken